De Altbairisch Dunkel van privébrouwerij Ayinger is een bierspecialiteit van lage gisting die wordt gebrouwen met vijf verschillende mouten. Twee van deze mouten zijn donkere mouten die worden geëest in de traditionele, oud-Beierse stijl. Dit proces geeft de mout zijn karakteristieke smaak en maakt het bier tot een bijzondere specialiteit. Ook wordt het bier gebrouwen volgens het zogenaamde two-mash-proces. Bij deze traditionele Beierse techniek wordt de puree in twee fasen gekookt. Het resultaat van dit complexe proces is een donker exportbier met een alcoholpercentage van 5,0% en een hele reeks moutige smaaknuances.
De Altbairisch Dunkel vloeit in het glas in de donkerbruine kleur van hazelnoten en vertoont geweldige, koperrode reflecties als het licht erop valt. Een lang aanhoudend schuim met fijne poriën kroont het bier en verspreidt een intense moutige geur. Ovenvers brood ontmoet geroosterd graan, zachte karamel, romige bloesemhoning en een vleugje smeltende chocolade in de neus. De initiële drank is sterk moutig en smaakt naar romige toffee, fijn bittere gebrande mout, geroosterde noten en vers gezette koffie. De hop blijft discreet op de achtergrond en zorgt op zijn best voor een luchtige, licht grasachtige, citrusachtige frisheid. Een delicate hint van gedroogd fruit rondt de aromaten op elegante wijze af. De afdronk bevat fijne tonen van cacaoboon en mokka en is de kroon op het ronde, soepele bier.
Vrienden van moutintensieve bieren zullen dol zijn op de Altbairisch Dunkel!
Water, gerstemout , hop, gist