Het team van Riedenburger Brauhaus is gefascineerd door granen: als meesterbrouwers hebben ze van nature een voorliefde voor gerst, maar ook andere granen die veel minder vaak in de brouwerij voorkomen, genieten hun aandacht. Tot deze granen behoren oude, bijna vergeten variëteiten zoals eenkoorn, gierst en emmer. Dit artikel richt zich op die laatste, aangezien deze graansoort uit de tarwefamilie de ster is van Riedenburgers Historische Emmerbier.
Emmer werd al 10.000 jaar geleden in het Midden-Oosten verbouwd. De plant kenmerkt zich door zijn robuuste groei en ziekteresistentie en levert een mineraalrijke graansoort op die in de oudheid niet alleen werd gebruikt om te bakken, maar ook om te brouwen. Geleidelijk aan verving de eenvoudigere tarwesoort emmer in bakkerijen en brouwerijen, maar deze oeroude graansoort wordt momenteel herontdekt.
Het Riedenburger Brauhaus brouwt er twee verschillende bieren van: een alcoholische en een alcoholvrije versie van hun Historisch Emmerbier. Beide zijn biologisch en bevatten een moutbasis van emmer, gerst en spelt, wat het brouwsel een volle body geeft. Maar dat is nog niet alles: de voortreffelijke graanmix tovert intense tonen van ovenvers brood, een vleugje smeltende karamel, de geur van geroosterde noten en een stevige kruidigheid in het bier. Een fruitige hint van hop maakt het moutgenot vakkundig compleet.
Water, emmermout*, gerstemout*, speltmout*, hop*, gist*
* uit biologische landbouw
Voedingswaarden per 100 g
Calorische waarde: 21 kcal / 82 kJ
Koolhydraten: 4,2 g
waarvan suiker: 4,2 g
Vetzuren: < 0,1 g
waarvan verzadigde vetzuren: < 0,1 g
Eiwit: 0,5 g
Zout: < 0,1 g