Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
De oorsprong van bockbier is niet duidelijk terug te voeren, maar bekend is dat het sterke sterke bier vooral in kloosters een grote rol speelde. Niet omdat de monniken graag dronken werden van sterke drank, maar omdat ze tijdens de vastentijd geen vast voedsel mochten eten. Gedurende de veertig dagen tussen Carnaval en Pasen vastten de monniken ter herdenking van de tijd dat Jezus veertig dagen en nachten in de woestijn vastte. Door zichzelf niet af te leiden met fysieke genoegens stonden de monniken in het christelijk geloof open voor Gods Woord en ontvankelijker voor zijn boodschap. In de Middeleeuwen en enige tijd daarna werd bier beschouwd als de veiligste manier om vloeistoffen te consumeren. Omdat het op elk moment van de dag gedronken werd en ook geconsumeerd werd door kinderen, zwangere vrouwen en zieken, was het bier beduidend zwakker en lichter dan tegenwoordig. Dat geldt niet voor het Lenten-bier: de Bock, die de monniken ter gelegenheid van de Vasten brouwden, had een hoger caloriegehalte en ook iets meer alcohol. Het hielp de mannen Gods door de strenge vastentijd en vormde de basis voor het bockbier van vandaag.
Tot op de dag van vandaag is het beste bockbier verkrijgbaar ter gelegenheid van de Vastentijd en bij vele andere gelegenheden op de festivalkalender. Wij zijn bijvoorbeeld bijzonder gecharmeerd van de Sonnenbock van brouwerij Zur Sonne.
Water, gerstemout , hop, gist