Rotbier is een naam die wordt gebruikt voor verschillende brouwerijproducten. Er zijn Belgische voorbeelden en ook in Engeland worden ales in de typische koperrode kleur geproduceerd. Op sommige plaatsen wordt dit gerookt of bruin bier genoemd, maar de bekendste variant is zeker Neurenbergs rood bier. Dit rode bier wordt al sinds de middeleeuwen gebrouwen en was lange tijd het populairste brouwsel in de regio. Mout dat boven rook wordt geëest, is verantwoordelijk voor de sterke rode kleur. In de loop van de tijd heeft traditioneel rood bier plaatsgemaakt voor modernere bierstijlen, maar de afgelopen jaren hebben brouwerijen in en rond Neurenberg geprobeerd de klassieker nieuw leven in te blazen. De Bamberger Heller Bräu is er ook. Deze traditionele brouwerij is een van de oudste brouwerijen van de stad en brouwt waarschijnlijk het bekendste rookbier ter wereld.
Naast verschillende varianten van hun populaire Schlenkerla-rookbier heeft het team de afgelopen jaren een selectie fijne Frankische bierspecialiteiten opgebouwd. De nieuwste aanwinst is de Schlenkerla Weichsel. De basis voor het koperrode bier is mout die boven rook wordt geëest. Voor een extra fruitige smaak werd bij het roken kersenhout gebruikt in plaats van het gebruikelijke beukenhout. Edele aromatische hop rondt de compositie harmonieus af.
Het sterke rode bier combineert een mooie rokerige toon met hints van vers geoogste wilde bessen en een zachte, fruitige zoetheid.
Brouwwater , gerstemout, hop