De knappe man op het etiket van dit bier is Franz Josef zelf. Niet Franz Josef Strauss en niet Franz Joseph I van Sissi, maar Franz Josef van Eltmann. Ondanks zijn apolitieke carrière en zijn niet-aristocratische afkomst, bestaan er talloze mythen en legendes rond de naamgever van deze creatie.
Als je de verhalen mag geloven die de inwoners van Eltmann elkaar tot op de dag van vandaag achter gesloten deuren nog steeds vertellen, was Franz Josef een echte lust voor het oog. Als oudste zoon en erfgenaam van de meesterbrouwer van de plaatselijke brouwerij had hij al een goede reputatie, maar zijn aantrekkelijkheid en activiteit bij de plaatselijke schietvereniging maakten hem tot een bijzonder gewilde match. Als ambitieuze jongeman wilde hij uiteraard schietkoning worden, maar deze functie werd lange tijd bezet. Toen de boer, die jaar na jaar de schietkoning was, stierf, zag Franz Josef zijn kans schoon en beproefde hij zijn geluk op het volgende schietfestival. Het lot en het feit dat de winnaar traditioneel één of twee rondes aan het hele publiek gaf, waren in het voordeel van Franz Josef en hij werd gekozen als de volgende schietende koning.
Tot op de dag van vandaag wordt de Beierse Helle van de privébrouwerij Eschenbach ter ere van hem Franz Josef genoemd. Het bierachtige eerbetoon aan de prachtige schietende koning is een drinkbaar brouwsel dat het gehemelte omhult met een robuuste smaak, zachte hop en een delicaat uitgebalanceerd karakter.
Water, gerstemout , hop