Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
De afgelopen tien jaar heeft India Pale Ale zich gevestigd als een basisproduct in het assortiment van alle ambachtelijke brouwerijen. De stijl is nu niet alleen tot absolute perfectie aangescherpt, maar is ook onderverdeeld in talloze subcategorieën.
Eén van deze afgeleide creaties is de zogenaamde Cold IPA. Deze variatie op de klassieker zou de meesterbrouwer Kevin Davey van Wayfinder zijn. De Amerikaan zette de evolutie van de IPA in gang met drie slimme zetten. Hij verving een deel van de mout door rijst en maïs om een droog karakter te creëren zonder in te boeten aan body en mondgevoel. Om de hop de vrije loop te laten met een subtiele gistsmaak, gebruikte hij de eigen gistcultuur van een brouwerij, waar ook daadwerkelijk lagerbieren van worden gemaakt. En hij stelde het koude hopproces zoveel mogelijk uit. Deze veranderingen in het brouwproces resulteerden in een droge IPA met een eenvoudig, schoon profiel en meer nadruk op hop dan ooit tevoren.
Een modern voorbeeld van deze stijl komt van Orca Brau: Snjóland heeft een stevig alcoholpercentage van 7,1%, bevat rijstvlokken, is koud gehopt met de hopsoorten Simcoe en Citra en bij lage temperaturen vergist met een Kölsch-gist. Ondanks zijn revoluties is het bier slank, schoon en drinkbaar en brengt het een vakkundige balans van sterke grasachtige tonen en sappig fruit in het glas.
Water, gerstemout , rijstvlokken, hop, gist