Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Rauchbier en Bamberg gaan samen zoals aardappelen en kwark, frambozen en room, witte worst en mosterd, zondag en blauwe lucht of witbier en München. De kathedraalstad staat over de hele wereld bekend om zijn heerlijke, sterke en intens gerookte bier en produceert de specialiteit al honderden jaren. Gebrande mout is verantwoordelijk voor de donkere kleur, variërend van kastanje tot mahonie, en het onmiskenbare rookaroma. Na het ontkiemen wordt het graan over beukenhout geëest en krijgt daarbij zijn heerlijke smaak. Dit proces was vroeger een gangbare praktijk omdat er geen andere manier was om het graan te drogen, maar naarmate de technologie vorderde, raakte deze praktijk steeds meer in de vergetelheid.
In Bamberg produceren twee brouwerijen nog steeds op deze manier mout, maar sinds kort is er een andere manier om gerookt bier te produceren. De tuinman en jonge brouwer Kris Emmerling heeft furore gemaakt in de bierscene met een revolutionaire nieuwe techniek: in plaats van gerookte mout gebruikt hij gerookte hop voor zijn gerookte bier.
Deze vorm van hopverwerking is gloednieuw en zal een groot verschil maken als het om gerookt bier gaat. Het eerste gerookte bier met dergelijke hop is Rauch Hopfen. De nieuw uitgebrachte Frankische klassieker wordt in een gelimiteerde oplage uitgebracht en brengt zachte rokerige tonen, karameltonen en fijn fruit in je glas.
Brouwwater, gerstemout , gist, hop, pompoen