Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Dampfbier is een bierspecialiteit van hoge gisting waarvan de naam komt uit twee verschillende omstandigheden. Aan het einde van de 19e eeuw werden nog steeds stoommachines gebruikt om bier te brouwen. Om de wereld te laten zien dat hun bier met de nieuwste technologie is gebrouwen, noemden de trotse brouwers hun bier stoombier. De term werd later nog steeds gebruikt, alleen verwees deze niet langer naar de stoommachines in de brouwerij, maar naar het bijzondere fermentatieproces. Tegenwoordig wordt stoombier zo genoemd omdat er tijdens het fermentatieproces echte stoom boven de ketel verschijnt. Barstende schuimbellen zijn verantwoordelijk voor deze delicate mist en geven het bier zijn mooie naam.
Een goede vertegenwoordiger van stoombieren komt uit de brouwerij op Kreuzberg: de brouwers uit Hallerndorf in Franken produceren hun stoombier met fijne witbiergist. De specialiteit heeft een fris alcoholpercentage van 5,2% en verleidt met een harmonie van kruiden, zuren, fruit en bitterheid.
Het goudkleurige, troebele bier verspreidt een heerlijke geur van graan, gistvlechten, perencompote en grassige hop. De eerste indruk wordt qua smaak voortgezet en streelt het gehemelte met sterke gisttonen, zoete mout, grassige en fruitige hop en een vakkundig evenwicht tussen frisse zuren en puntige bitterheid. De afdronk is moutig en combineert zachte graantonen met een bittere bitterheid.
Water, gerstemout , hop, gist