Steeds meer ambachtelijke brouwerijen springen op de non-alcoholische brouwwagen en daar kunnen we niet blijer mee zijn. Voorbij zijn de dagen dat niet-alcoholische dranken naar niets smaakten, flauw, eentonig waren en allemaal hetzelfde waren. Tegenwoordig hebben we een heel assortiment van de beste brouwsels tot onze beschikking met minder dan 0,5% alcoholgehalte en geen enkele is saai. De groeiende belangstelling voor dit soort brouwsels heeft geleid tot grote technologische vooruitgang en betere methoden om de alcohol te extraheren. Er zijn nu zelfs gistsoorten die bij fermentatie slechts een zeer kleine hoeveelheid alcohol produceren.
Eén van deze succesvolle alcoholvrije dranken komt van de Hannoveraanse brouwerij Mashsee en heet toepasselijk Blaufrei. Het brouwsel met de humoristische naam (een woordspeling op loodvrij en blauw, door elkaar gebruikt met de term dronken) is een alcoholvrij pils met een alcoholpercentage van minder dan 0,5%. Een combinatie van Pilsner, zure en karamelmouten zorgt voor een volle body en een zachte honingzoetheid, terwijl Zamba- en Sabro-hop fruitige tonen van gouden perzik en rijpe lychee in het glas brengen.
Blaufrei is zeer delicaat troebel citroengeel en complementeert zijn perzik-lychee-aroma met zonnig citrusfruit, romige karamel, vers gemaaid gras, knapperige broodkorst, gistvlecht, lichte mout en een nobele bitterheid.
Water, gerstemout , hop, gist
Voedingswaarden per 100 ml:
Energie: 99,3 kJ | 23,4 kcal
Vet: 0,0 g
waarvan verzadigd: 0,0 g
Koolhydraten: 5,0 g
waarvan suiker: 2,5 g
Eiwit: 0,4 g
Zout: 0,003 g