Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Cold hopping is een proces waarbij hop wordt gebruikt om bier te maken zonder het te koken. In plaats daarvan wordt het toegevoegd tijdens het fermentatieproces of onmiddellijk na het koken om het bier zijn nobele bitterheid en aroma's te geven. De procedure werd vroeger niet veel gebruikt omdat het meer tijd en moeite vergde. Toen bier nog niet de reputatie had divers en smaakvol te zijn, konden brouwerijen de daaruit voortvloeiende extra prijs niet riskeren. Tegenwoordig is cold hopping populairder dan ooit omdat hop momenteel een absolute hype beleeft en de methode garandeert dat de maximale hoeveelheid fijne hopsmaak in het bier terechtkomt. Doordat het groene goud niet gaar wordt, verliest het zijn intensiteit niet en kan de bitterheid onder controle gehouden worden – zelfs als je tien keer zoveel hop gebruikt als normaal.
Een bierstijl die typisch koud gehopt is, is India Pale Ale en al zijn subcategorieën. De technologie wordt momenteel echter ook met succes toegepast in andere biersoorten, zoals blijkt uit het koud gehopte light bier van Blech.Brut. Als klap op de vuurpijl vulden de brouwers de klassieker met flink wat hop en maakten van het nuchtere brouwsel een echte hopbom.
Exotisch fruitig, bitter en heerlijk fris!
Water, gerstemout , hop, gist