Het ontbijt is de eerste maaltijd van de dag en voor veel mensen de beste. Elk land heeft zijn eigen ontbijttradities, die heel verschillend kunnen zijn. Terwijl wij Duitsers kiezen voor muesli, roerei of brood met jam, geven de Britten de voorkeur aan gebakken worstjes, toast, bonen en spiegeleieren. In veel delen van Azië beginnen mensen de dag hartelijk met rijstgerechten en congee, terwijl ze het in Italië vrij simpel houden met koffie en croissants. Nederland staat niet bepaald bekend om zijn culinaire diversiteit, maar onze westburen vermaken zich prima tijdens het ontbijt: naast toast, geserveerd met boter en hagelslag, is er ook een Nederlandse versie van pannenkoeken en een cake, die is speciaal ontworpen voor de ochtend. De Ontbijtkoek (ontbijtcake in het Duits) is een soort peperkoek gebakken uit roggemeel, bruine suiker of honing en kruiden en geroosterd gegeten en besmeerd met boter.
De Nederlandse brouwerij Uiltje heeft deze klassieker overgenomen en er een heerlijk kruidig bockbier van gemaakt. Het 6,5% sterke brouwsel bevat drie soorten mout en echte ontbijtkoek, een hele reeks warme kruiden en lijkt ongelooflijk veel op het origineel. Het brouwsel wordt gepresenteerd in een delicaat troebel reebruin en smaakt naar versgebakken peperkoek, donkere karamel, winterkruiden en een vleugje sinaasappelschil. Onweerstaanbaar!
Water, gerstemout, tarwemout, roggemout, 1% ontbijtkoek (roggemeel) , hop, gist, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, sinaasappelschil, kardemom, vanille aroma