Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Ten tijde van de uitvinding was de Vienna Lager een kleine sensatie: nadat Anton Dreher door Duitsland en Groot-Brittannië had gereisd, keerde hij terug naar Klein-Schwechat en bracht daar een revolutie teweeg in de brouwmethode op een duurzame manier.
Vóór de terugkeer van Dreher vond het brouwen in Oostenrijk en Duitsland grotendeels plaats van hoge gisting en alleen als de temperaturen het toelieten. Het brouwseizoen strekte zich grofweg uit van oktober tot april, iets langer of korter afhankelijk van het weer. Het brouwproces vereiste koeling, die vóór de uitvinding van de ijskasten uitsluitend met behulp van natuurijs en koelkelders werd uitgevoerd. Tijdens zijn reis leerde Anton Dreher technieken kennen die het hele jaar door brouwen mogelijk maakten en kwam hij ook in aanraking met bieren van lage gisting. De jonge brouwer was enthousiast en wilde de trucs die hij had geleerd direct in de brouwerij van zijn familie implementeren. Aanvankelijk stuitte hij echter op terughoudendheid: de brouwers vertrouwden liever op wat al generaties lang in de praktijk werd gebracht. Gewapend met een thermometer, enthousiasme en veel doorzettingsvermogen overtuigde Dreher zijn sceptische collega’s en veroverde hij Oostenrijk met zijn Vienna Lager, de eerste in zijn soort die het hele jaar door gebrouwen kon worden.
Ook al is het Weense pils door de jaren heen minder belangrijk geworden, het is inmiddels een van de populairste bierstijlen in de craft beer-beweging.Brouwerij Steamworks heeft ook een staaltje in het assortiment dat indruk maakt door zijn harmonieuze karakter en fijne moutgehalte.
Water, gerstemout , hop, gist