Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Humulus is de Latijnse naam van onze favoriete plant: hop vormt de basis van elk bier en speelt een belangrijke rol in het brouwproces. De aromatische kegels bevatten bitterstoffen, etherische olie en tannines, die de smaak van het bier bepalen. Ook de mout draagt hieraan bij, maar de hop is het instelwiel waarmee een ongelooflijk spectrum aan nuances kan worden gecreëerd. De verse bloemen van de plant worden tot pellets of extract verwerkt en in deze vorm gebrouwen. Sommige brouwsels worden ook gemaakt met verse of gedroogde kegels, maar pelletvorm is de meest gebruikelijke manier om ze te gebruiken. Hop smaakt echter niet alleen lekker en zorgt voor een grote bitterheid, maar heeft ook positieve gezondheidseffecten: de ingrediënten hebben een kalmerende, slaperige werking en zijn antibacterieel. Hop kan ook helpen bij spijsverteringsproblemen. We weten echter niet zeker of de alcohol in het bier het goede effect tenietdoet, dus concentreren we ons op dit punt liever op de goede smaak.
Die van Koning Humulus bijvoorbeeld. De Amerikaanse brouwerij Aviator heeft een bier gewijd aan hop. De India Pale Ale werd gehopt met vijf verschillende soorten en tovert niet alleen een alcoholpercentage van maar liefst 7,2% tevoorschijn, maar ook een hoppig aromaspel in het glas.
Hoppig, sappig, smakelijk!
Water, gerstemout , hop, gist