Grodziskie – in Duitsland Grätzer genoemd – is een traditionele bierstijl uit de regio rond Grodzisk Wielkopolski in West-Polen. Dit mousserende, bovengistende rooktarwebier werd daar al in de middeleeuwen gebrouwen en gedronken. In de 20e eeuw raakte het echter in de vergetelheid, totdat de Poolse brouwerij Browar Pinta het in 2010 met succes nieuw leven inblies. Ter ere van het 15-jarig jubileum van Grodziskie werd in samenwerking met het rookbierinstituut Schlenkerla uit Bamberg een feestelijke herinterpretatie gecreëerd.
Voor deze samenwerking gebruikte Heller-Bräu Trum (liefkozend Schlenkerla genoemd door de inwoners van Bamberg) gerookte tarwemout, speciaal geproduceerd in de eigen mouterij. Als een van de laatste brouwerijen van het land droogt Schlenkerla nog steeds zelf zijn mout en droogt het graan voor dit brouwsel boven een open eikenhouten vuur. Aromatische Lubelski-hop ging ook de ketel in. Het resultaat is een strogeel, licht troebel bier met een lichte, frisse witte schuimkraag en een delicate koperkleur.
In de neus ontvouwt zich een delicaat samenspel van milde rook, aardse kruiden, zachte graantonen en een vleugje geurig hooi. De eerste slok is fris en levendig, met een subtiele rokerigheid die de lichte moutige body elegant onderstreept. De smaak onthult stroachtige nuances, een volle tarwezoetheid en een evenwichtige, grassig-kruidige hopbitterheid. Met slechts 2,8% alcohol is het bier erg licht, maar de complexe aroma's compenseren dit vakkundig.
De Schlenkerla à la Grodziskie is brouwgeschiedenis in zijn meest heerlijke vorm!
Brouwwater, gerstemout, tarwemout, hop, gist