Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Sint-Maartensdag is een feestdag in november die in veel regio's van Duitsland met zeer bijzondere gebruiken wordt gevierd. Kleuterscholen en basisscholen houden lantaarnoptochten en lopen 's avonds in kleurrijk verlichte processies door de stad. De eerste Sint-Maartensganzen met groenten en knoedels zijn verkrijgbaar in de restaurants en pubs van Franken. Op sommige plaatsen worden ook vreugdevuren op Sint-Maarten aangestoken en begint het carnavalsseizoen in de carnavalsbolwerken van het land. In de boerenkalender heeft 11 november een heel andere betekenis: het markeerde het einde van het verkoopseizoen en was de laatste keer dat het vee de stal in werd gereden. De eerste wijn kon geproefd worden en zijn huurcontracten werden verlengd. Traditiegetrouw werd het begin van de rustigere helft van het jaar gevierd met een stevig bockbier. Veel brouwerijen brouwden Martininbocks - sommige doen dat nog steeds, ook al is Sint-Maartensdag nu minder belangrijk dan vroeger.
Een klassieke Martinibock komt uit de privébrouwerij Ulrich Martin. Deze seizoensgebonden delicatesse brengt een feestelijke 7,0% op tafel en verrukt met een donkere symfonie van geroosterde mouten. Het bockbier ter ere van Sint-Maarten presenteert zich in een glinsterend robijnrood kastanjebruin en wordt bekroond met een flinke hoeveelheid ivoorkleurig schuim. Een overvloed aan zachte mout loopt als een rode draad door het biergenot en wekt voorpret op het bockbierseizoen.