Brouwerijen hebben doorgaans een hele reeks verschillende bieren in hun assortiment. Elke smaak wil aan bod komen, de brouwers willen zich uiten en hun creativiteit uitproberen in experimentele bieren. Niet zo bij de Belgische Brasserie d’Orval. De monniken van de abdij concentreren hun kennis en vaardigheden op het brouwen van één bier: Orval. Het Belgische bier is een van de weinige bieren die het zegel “Trappistenbier” mag dragen en is een delicaat samengestelde bierspecialiteit. Het is dubbel gefermenteerd en drooggehopt tussen de twee fermentatieprocessen. Het resultaat is een hoppig bier dat uitzonderlijk droog en werkelijk heerlijk is.
Orval vloeit koperrood kastanjebruin in het glas en vormt een schuimkraag met fijne poriën. Uit het beige, romige schuim stijgt een opwindende potpourri met verschillende smaken. De droge geur van leer ontmoet donkere melasse, rijp steenfruit, wat fruitzuur, sterke gist en een vleugje hop in de neus. De initiële smaak onthult een medium body en levendige kooldioxide. Orval ligt aanvankelijk aangenaam zoet op de tong. Een mooie droogheid complementeert de zoetheid en vormt een uitstekende basis voor de overvloed aan aroma’s van gist, rijp fruit, bloemige gist en kruiden.
Bijzonder opwindend is de afdronk, die lang op de tong blijft hangen en in verschillende fasen een variatie aan geweldige smaken presenteert.