Litouwen is een land vol verrassingen. Dit omvat de beste mout. In de uitgestrekte velden gedijen een hele reeks verschillende graansoorten, die in Litouwse koffiebranders worden geëest tot de beste brouwmout. De brouwerij Sakiškių alus gebruikte deze rijke schat voor zijn Litouwse pils. Al het graan dat in bier wordt verwerkt, groeide in Litouwen.
En om het edele ingrediënt met de nodige toewijding te kunnen verwerken, hebben de brouwers gekozen voor een heel bijzondere brouwtechniek. Het proces heet Keptinis en haalt het volledige smaakspectrum uit het graan. Om het aroma te versterken wordt een deel van de puree verwijderd en gebakken in een houtgestookte oven. Door dit proces ontstaat een donker, intens geroosterd aroma dat van elk bier een culinair genot maakt. Voor hun pils roosterden de brouwers 20% van het beslag en combineerden dit vervolgens met het brouwsel.
Het resultaat van dit complexe brouwproces is een onconventioneel pilsener: diepe moutaroma’s worden gecombineerd met de facetten van verschillende hopvariëteiten om een smakelijk brouwsel te creëren. Delicate geroosterde aroma’s ontmoeten kruidige gist, hints van vers gemaaid gras, zachte fruittonen en een vleugje rook in de mond. Het team heeft graan en groen goud tot in de perfectie uitgebalanceerd, waardoor een bier ontstaat dat verfrissend en goed afgerond is.
Water, G eerste mout, hop, gist