Fermentatie is een onderschatte stap in de bierproductie. Onderschat omdat gist niet alleen het alcoholpercentage van het eindproduct kan beïnvloeden, maar ook de smaak, textuur en koolzuurvorming. De Litouwse brouwerij Sakiškių alus erkent de kracht van fermentatie en benut deze ten volle.
De Cherry Sour van Sakiškių alus is een zogenaamde Bière de Champagne en ondergaat een drievoudige gisting, geen enkele of dubbele. Deze speciale brouwtechniek wordt voornamelijk in Frankrijk en België toegepast en is geïnspireerd op de champagneproductie. De basis is een robuust bier, gebrouwen met conventionele gistfermentatie. De gistculturen worden ondersteund door bacteriestammen – zogenaamde wilde gisten. Deze wilde gisten komen via de gebruikte kersen in het bier terecht en zorgen voor funky ondertonen en een elegante zuurgraad. Net als een fijne mousserende wijn wordt dit brouwsel vervolgens gebotteld en ondergaat het een derde gisting, die wordt geactiveerd door de toevoeging van champagnegist.
Het resultaat is een droog, lichtzuur, complex bier met een fijne, sprankelende koolzuur en een sprankelend mondgevoel. De aroma's bestaan uit verfijnde kersen- en bessentonen, hints van champagne, frisse zuren en een vleugje zeezout. Deze creatie heeft een krachtig alcoholpercentage van 6,5% en is een ongewone traktatie voor iedereen die geen fruit in zijn bier wil!
Water, gerst- en tarwemout , kersenpuree, suiker, mout , hop, gist