Belle de Lovain is een Belgische pruimensoort die halverwege de 19e eeuw voor het eerst werd gekweekt in een kwekerij in Leuven. Door het stevige, goudgele vruchtvlees en de prachtige balans tussen fruitige zuren en zachte zoetheid wordt de pruim vaak zowel rauw als gekookt gegeten. Je kunt er een voortreffelijke pruimencake van maken met kruimelige, boterachtige brokjes, en het paarse fruit is ook de basis voor een fijn bier van 3 Fonteinen.
Uit de steenvruchten tovert de Belgische brouwerij haar populaire Pruim Belle de Lovain tevoorschijn: een traditionele lambiek die bijna vier maanden op het verse fruit werd bewaard. De basis van het bier bestaat uit maar liefst dertien brouwsels met verschillende rijpingstijden, die gerijpt zijn in houten vaten. Per liter werd bijna 400 gram pruimen gebruikt om een maximale fruitsmaak in het bier te toveren.
3 Fonteinen's Pruim Belle de Lovain vloeit in oranjegouden koper het glas in en is versierd met een vluchtig vleugje wit schuim. De geur van rijpe pruimen gaat gepaard met een mengsel van kruidige gist, donkere druiven en aards hout, waardoor je nieuwsgierig wordt naar de smaak. De smaaktest onthult een middelzwaar bier met een intens pruimenaroma en harmonieuze hints van eikenhout, steenfruit, fijne balsamicoazijn, wijngaardperzik en leer. Een uiterst elegant genot dat op slimme wijze de lichte zuurgraad, fruitige zoetheid en complexiteit in evenwicht brengt.
Water, gerstemout (60%), rauwe tarwe (40%), pruimen, oude hop