Pruim is het Nederlandse woord voor pruim of pruim en staat bij Fonteinen 3 voor een assortiment bieren die verfijnd zijn met deze of andere steenvruchten. Om de smaak van het fruit in het gerstensap over te brengen, wordt door middel van maceratie een grote hoeveelheid fruit aan het brouwsel toegevoegd en maandenlang bewaard. De brouwerij gebruikt uitsluitend handgeplukt fruit van haar grote netwerk van Belgische boeren en vermijdt sap, concentraat, siroop en kunstmatige zoetstoffen, evenals pasteurisatie en filtratie van het eindproduct. Als basis wordt lambiek gebruikt, die wordt gemengd uit jonge en oude brouwsels die verschillende tijdsduur hebben bewaard. Het uitgebreide proces resulteert in een verfijnd, complex en goed afgerond bier met karakter en een maximum aan sappig aroma.
Voor Pruim Mirabelle zijn mirabelpruimen gebruikt die op het hoogtepunt van hun rijpheid werden geoogst en direct de ketel in gingen. Bier en fruit macereerden bijna vier maanden en er zit iets meer dan 300 gram fruit per liter gerstensap. De edele druppel vloeit in het glas in de kleur van rijpe mirabelpruimen en ruikt hetzelfde. De initiële smaak onthult een droge body met fruitige zuren, uitbundige mirabellenpruimtonen en harmonieuze hints van eikenhout, bloemige hop, funky gist, tabak en een pittig vleugje citroen.
Water, gerstemout (60%), rauwe tarwe (40%), pruimen, oude hop