Berliner Weisse is een controversiële bierstijl. Sommigen houden van hem, anderen haten hem. Dit komt waarschijnlijk vooral door het feit dat je in Berlijn nauwelijks witte wijn kunt krijgen die niet is vervalst met suikerzoete, kleurrijke siroop. Oorspronkelijk werd de Berliner Weisse puur en zonder toevoegingen gedronken; pas in de jaren twintig werd de toevoeging van siroop in zwang. Veel bierkenners en -liefhebbers zien de siroop niet als een verrijking en zijn daarom nogal kritisch over Berliner Weisse. Espiga heeft iets heel bijzonders bedacht om dit conflict te de-escaleren: een Berliner Weisse met perzik! Vaarwel siroop, nu komt perzik!
De Berliner Weisse Peach van Espiga is een goed voorbeeld van de Berliner Weisse: licht van body, verfrissend pittig en heerlijk zuur. Om de zuurgraad slim op te nemen en geen beroep te hoeven doen op siroop, gebruikte Espiga voor het brouwproces vers geoogste perziken, waardoor hun bier een volle, fruitige toets kreeg. Het zonnig gele bier met een lichte troebelheid ruikt heerlijk fruitig naar perzik, kweepeer en mandarijn zodra je het schenkt. De smaak weerspiegelt niet direct de zoetheid van de geur; eerder komt een elegant samenspel van fruitzoetheid en zuurgraad op de tong terecht. De perzik combineert met de frisse smaak van citrusvruchten en eindigt in een fruitig-droge afdronk.
Deze Berliner Weisse is een lichtend voorbeeld van de bierstijl in zijn oorspronkelijke vorm, waarbij de perzik een eerbetoon is aan de moderne interpretatie.
Geslaagd!
Water, gerstemout , tarwemout , hop, perzikgist