In ieder geval zijn vriendschappen vruchtbaar omdat ze ons mentaal verrijken, inspireren, besmetten met nieuwe ideeën, ons vervullen met vreugde en ons de nodige schop onder de kont geven als we uitstellen of traag zijn. Bij vriendschappen tussen brouwers komt dit op een heel andere, heerlijke manier tot uiting. Collaboration-brouwsels zijn de vrucht van vriendschappen met brouwers en onze kans om daarvan te profiteren. Gedeelde vreugde is tenslotte dubbele vreugde!
De vriendschap tussen brouwerij Hofstetten uit het Oostenrijkse Mühlenviertel en de Browar Stu Mostów uit Polen leverde twee brouwstukken op: hun Friends NEIPA en een zure versie daarvan. De Friends NEIPA Sour is gebaseerd op hetzelfde basisrecept met gerst- en tarwemout, havervlokken en de hopsoorten Citra, Mozaïek en Simcoe, maar is vergist met een andere gist. Voor de zure versie wordt een zure biergist gebruikt. Deze kleine aanpassing geeft het bier een frisse zuurgraad die prachtig harmonieert met de sappige fruitigheid. De dicht troebele, gouden New England IPA omhult het gehemelte met tonen van mango, ananas, perzik, citroen, sinaasappel en dennenhars. Een subtiele bitterheid en het alomtegenwoordige zuur ronden het genot af.
Dit vriendschapsbier is gelimiteerd op 7.000 flessen en wordt waarschijnlijk slechts deze ene keer gebrouwen.