Fränkische Biere,Weizen,Mehrkornbiere

De Hefeweizen-bierstijl is een ongefilterde, troebele bierstijl van hoge gisting en behoort met ongeveer 5% alcohol tot de ale- klasse. Er moet minimaal 50% tarwe bij de productie worden gebruikt voordat het Hefeweizen mag heten. Het geniet een grote reputatie, vooral in Zuid-Duitsland. Een inwoner van München kan zeker niet zonder zijn coole, blonde Hefeweizen, die hij comfortabel drinkt in een biertuin onder een kastanjeboom. Samen met witte worstjes, pretzels en zoete mosterd kan een zonnige zomerdag niet beter zijn. In Beieren wordt Hefeweizen vaak witbier of gewoon tarwe of gist genoemd.

rn

Qua smaak maakt hij indruk met bananenaroma's. Bij deze bierstijl ligt de nadruk op de mout, waarbij de hop en hun bitterheid secundair zijn en alleen als tegenwicht dienen.

rn

Hefeweizen was vroeger bijna uitgestorven. Omdat de tarwereserves prioriteit hadden voor de productie van brood zodat de bevolking geen honger leed, moest de bierproductie tot nader order vrijwel volledig worden stopgezet vanwege tarwetekorten. Alleen de Wittelbachers hadden het monopolie op het brouwen van Hefeweizen. Nadat het verbod was opgeheven, duurde het enige tijd voordat de bierstijl weer populair werd.

rn

Een van de bekendste brouwerijen die Hefeweizen al vroeg brouwde nadat het brouwverbod was opgeheven en zelfs een brouwerij voor puur witbier oprichtte, was de brouwerij Schneider Weisse , die nog steeds bestaat.