Belgische bierstijlen


Belgische bierstijlen zijn populairder dan ooit. Je kunt echter niet spreken van DE bierstijl “Belgisch bier” omdat er een groot aantal verschillende bierstijlen uit België bestaan.

De term “Belgische bieren” omvat volgende bierstijlen: Kriek (Lindemans - Kriek) , Lambiek, Geuze (Lindemans - Gueze) , Dubbel, Trippel, Quadrupel (La Trappe - Quadruppel) , enz.

De Belgische biercultuur wordt grotendeels gekenmerkt door de contrasten van experiment en traditie. Experimenteren met fruit, vatrijping en speciale vormen van fermentatie zijn gebruikelijk.

Een lambiek is bijvoorbeeld een bierstijl waarbij de gisting in het brouwproces begint via spontane gisting (wilde giststammen, melkzuurbacteriën, etc. in de lucht). Hierdoor ontstaat een lichtzure biersmaak. Brussel is hiervoor waarschijnlijk de bekendste en belangrijkste regio.

Krieken zijn bieren die zich kenmerken door het gebruik van fruit in het brouwproces.

Ook een Gueze is een Belgische bierstijl waarin de experimentele drang duidelijk naar voren komt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de “méthode champenoise” (mengmethode), waarbij oudere en jongere lambiekbieren met elkaar worden gemengd.

Toch mag de lange traditie van de Belgische bieren niet vergeten worden. Al eeuwenlang brouwen monniken in trappistenkloosters hun beroemde trappistenbier. Alleen bieren die aan strikte richtlijnen voldoen, mogen het kwaliteitslogo ‘Authentiek Trappiste Product’ dragen. Er zijn momenteel slechts 12 trappistenbrouwerijen die hun bier officieel trappistenbier mogen noemen. Het gaat onder meer om de brouwerijen Chimay , La Trappe Trappiste , Brasserie Rochefort , Westmalle, Westvleteren en Orval.

Over het algemeen worden Belgische bieren gekenmerkt door hun hoge alcoholgehalte. Omdat een eerdere wet het schenken van sterke drank verbood, werden bieren met een hoog alcoholgehalte gebrouwen om de wet te omzeilen en de sterke drank te vervangen.

Sinds 2016 staat Belgisch bier zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO .